• Anneke Jelsma

Een gestrest brein leert anders


Je bent zo slim als je emoties je toestaan, zei de hoogleraar psychologie lang geleden tegen mij. En dan vertelde hij over het in de oorlog zwaar getraumatiseerde kind, dat op school op een zeer laag niveau functioneerde. En hoe dat kind toen het eenmaal weer tot rust kwam in een harmonieus gezin en min of meer genas van zijn trauma’s, een heel intelligent en leergierig jong mens bleek te zijn. Hij werd uiteindelijk hoogleraar.

Ik ben deze uitspraak nooit vergeten, het was de eerste keer dat ik een verband legde tussen emoties en cognitieve prestaties.

Emoties vreten breincapaciteit. Heftige emoties nemen veel capaciteit van het brein in beslag. Het is niet mogelijk om tegelijk heel slim en heel boos te zijn. En ook als je tot over je oren verliefd bent, word je minder slim. Dat is op zich niet zo raar. Als je kwaad bent moet je doelgericht handelen. Er is iets of iemand die jouw grenzen bedreigt en daar moet direct wat aan gedaan worden. Even rustig gaan reflecteren is dan niet de juiste actie. Dat komt later wel weer.

Ons brein is gebouwd om met kort durende stress om te gaan. Stress stelt ons in staat om in bedreigende situaties snel te handelen. Heel handig als je bedreigd wordt door een sabeltandtijger. Je rent weg, verstopt je, of vecht met de tijger. Maar een ding is zeker, na ongeveer 30 seconden is de stress voorbij. Je hebt gewonnen, hij heeft je niet gevonden of je bent opgegeten.

Wat als je de hele dag een sabeltandtijger achter je aan hebt zitten? Stel je hebt een baas waar je onmogelijke opdrachten van krijgt, of werk waar je je rot verveelt, of een relatie waar je ongelukkig mee bent. Of je bent dat kind dat in een permanent onveilige situatie zit, omdat je ouders niet voor je zorgen of er steeds ruzies in je gezin zijn. In dat geval maakt stress permanent deel uit van je bestaan. En daar kan ons brein helemaal niet goed tegen.

Een permanent gestrest brein functioneert op alle fronten slechter. Je gaat slechter slapen, je geheugen wordt minder, je concentratie gaat achteruit. Zelfs je motoriek kan achteruit gaan en je immuunsysteem verzwakt. Je wordt niet alleen minder slim, maar je wordt er letterlijk ziek van.

Je brein thuis is niet anders dan je brein op je werk of op school. Het vervelende is dat je thuis, op school, overal hetzelfde brein meeneemt. Je kunt jezelf niet even resetten. Dus grote kans dat die vervelende sfeer op het werk, ook doorwerkt in gedoe thuis. Dat je misschien wat ongeduldiger bent tegen je kinderen of boos uitvalt, en dat zij op hun beurt daar weer zenuwachtig en onzeker van worden. En misschien uiteindelijk weer slechter gaan presteren op school.

Emotionele stabiliteit thuis is de grootste voorspeller voor een succesvolle schoolloopbaan: if you want your kid to get into Havard, go home and love your spouse! Dat schrijft John Medina in zijn boek Brain Rules. Wil je meer weten over hoe je je hersens beter kunt gebruiken? Ga dan eens kijken op de site http://www.brainrules.net/the-rules . Medina heeft wetenschappelijk onderzoek samengevat in 12 regels die helpen om te begrijpen hoe we leren en welke invloed we daar zelf op kunnen uitoefenen.


271 keer bekeken